Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πύργος - 19/12/2012

Η "Δράση Πολιτών" στο πλαίσιο των παρουσιάσεών της για την Ιδιωτικοποίηση των Υδάτων και τις προσπάθειες για δημιουργία ανοιχτών συνελεύσεων, βρέθηκε στον Πύργο στις 19/12/2011.

Η παρουσίαση

Αρχικά παρουσιάσαμε το ποιοί είμαστε καθώς και τους σκοπούς μας, όπως αναγράφονται στη διακήρυξή μας.

Στη συνέχεια κάναμε μία εισαγωγή στο θέμα των Ιδιωτικοποιήσεων. Παρουσιάσαμε τα επιχειρήματά μας που αποδομούν τις νεοφιλελεύθερες ρητορείες περί της αναγκαιότητας των αποκρατικοποιήσεων, δίνοντας έμφαση στην εγκληματική διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών καθώς και στα μικρά οικονομικά οφέλη μίας ιδιωτικοποίησης σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα κέρδη που θα προσέφερε στο κράτος. Προβάλλαμε επίσης το τρέιλερ του ντοκυμαντέρ Catastroika (των Αρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη) που παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων ανά τον κόσμο.

Στη συνέχεια προχωρήσαμε στο ειδικότερο θέμα της Ιδιωτικοποίησης των Υδάτων, προβάλλοντας αποσπάσματα από το πολυβραβευμένο Ντοκυμαντέρ της ομάδας του Εξάντα "Πωλείται Ζωή" που πραγματεύεται τον τρόπο λειτουργίας της Αγοράς Νερού στη Χιλή, όπου αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνώς ιδιωτικοποιημένη αγορά νερού, καθώς και τις επιπτώσεις της στο κοινωνικό σύνολο.


Στη συνέχεια παρουσιάσαμε την πρόταση της εταιρείας ΕΥΔΑΠ Νήσων προς τον Δήμο Τήνου με την οποία η εταιρεία ζητάει την 20ετή παραχώρηση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου, καθώς και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2011 για τη σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα.

Η συζήτηση

Στη συζήτηση θέσαμε το θέμα της καταγραφής των υδάτων (ΚΥΑ 150559). Από την πλευρά της ομάδας μας παρουσιάσαμε τη θέση μας ότι η καταγραφή των υδάτων είναι απαραίτητη διαδικασία για το δημόσιο και κακώς έχει καθυστερήσει, μιας και το νερό είναι ένα κοινό αγαθό που ανήκει σε όλους και επιβάλλεται να υπάρχει έλεγχος για τη χρήση του. Από την άλλη ακούστηκαν προβληματισμοί για τον τρόπο διαχείρισης είτε από το Δημόσιο (σήμερα) ή αν αύριο η διαχείριση αυτή περάσει σε ιδιώτες στο πλαίσιο των ακολουθούμενων πολιτικών.

Κοινή αντίληψη αποτέλεσε για όλους τους παριστάμενους πως , στα πλαίσια της ασκούμενης πολιτικής, η ιδιωτικοποίηση των υδάτων είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στο επόμενο διάστημα σε τοπικό επίπεδο και πιθανότατα δεν θα λήξει οριστικά με ενδεχόμενη αρνητική απάντηση του Δήμου στην πρόταση της ΕΥΔΑΠ Νήσων. Κανείς μας δεν μπορεί να αποκλείσει  την επαναφορά του θέματος, σε πιο υψηλό επίπεδο (μέσω Περιφέρειας ή και Κυβέρνησης) σε δεύτερο χρόνο και χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση από τον κόσμο.

Εκφράστηκε η απορία από τους θεατές για το Δελτίο Τύπου με το οποίο ο Δήμος Τήνου επιτέθηκε συκοφαντικά στην ομάδα μας, καθώς και το γεγονός πως πιθανότατα αυτό κράτησε τον κόσμο του Πύργου μακρυά από την παρουσίαση.  Εμείς από την πλευρά μας απαντήσαμε πως η παρουσίασή μας είναι ακριβώς η ίδια που έγινε και στην Κώμη στις 11/12/2011, της οποίας το βίντεο - αν και είναι διαθέσιμο  - δεν ζητήθηκε από κανέναν. Τονίσαμε πως δεν έχουμε καμμία διάθεση να αντιπαρατεθούμε με το Δήμο στο επίπεδο του ΔΤ, γι αυτό και δεν απαντήσαμε.

Τέλος, οι παριστάμενοι μας ρώτησαν εύλογα αν είμαστε κάποιος κομματικός σχηματισμός. Η απάντησή μας ήταν ακριβώς στο πλαίσιο της διακήρυξής μας, πως είμαστε μία ανοικτή ομάδα που αντιδρούμε στις πολιτικές που εφαρμόζονται και ο καθένας μπορεί να συμμετέχει, διατηρώντας την αυτονομία του.

Συμπεράσματα

Παρόλη τη μικρή συμμετοχή των κατοίκων, η αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων ήταν καθολική. Επίσης τονίστηκε από τους παριστάμενους πως το θέμα χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση μιας και είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή και δραστηριότητα. Ασχέτως αν ο Δήμος τελικά απορρίψει την πρόταση της ΕΥΔΑΠ Νήσων, χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί κανείς μας δεν ξέρει πως μπορεί να ξαναβρεί μπροστά του αντίστοιχες προθέσεις.   Ιδιαίτερη αξία αποκτά το γεγονός πως παρόλη την καθολική προπαγάνδρα από τα ΜΜΕ και τα κόμματα εξουσίας για τη "δήθεν αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων", υπάρχουν άνθρωποι που θαρραλέα διαφωνούν σε αυτήν.

Απολογισμός

Η παρουσία μας στον Πύργο είχε μικρή απήχηση. Οι λίγοι κάτοικοι της περιοχής που παρευρέθηκαν μας είπαν πως είναι ανάγκη να ξαναγίνει με περισσότερο κόσμο, γιατί είναι σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να τα γνωρίζει ο καθένας. Το ενδεχόμενο αυτό εμείς το αφήνουμε ανοικτό αν υπάρξει ενδιαφέρον από τους κατοίκους της περιοχής είτε σαν επανάληψη της ίδιας παρουσίασης είτε σαν ένα "μικρό κομμάτι" σε επόμενο κύκλο παρουσιάσεων με άλλο θέμα.

Λόγους για αυτή τη διαφορά προσέλευσης σε σχέση με το κάλεσμα της Κώμης μπορούμε να βρούμε πολλούς, καθώς μέσα στις οκτώ ημέρες που μεσολάβησαν συνέβησαν αρκετά πράγματα. Από την πλευρά μας αρνούμαστε τις μικροπολιτικές και μένουμε στην ουσία.  Και είναι πολύ ευχάριστο να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους - άγνωστους μέχρι χθες - που να έχουν τις ίδιες αξίες. Και παρόλο που η συνάντηση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί λαϊκή συνέλευση, λόγω προσέλευσης, ήταν μία πολύ γόνιμη ανοικτή συζήτηση με συγκεκριμένες θέσεις και συμπεράσματα.

Η "Δράση Πολιτών" θα πραγματοποιήσει και άλλες παρουσιάσεις-συνελεύσεις με το συγκεκριμένο θέμα, σε άλλες περιοχές του νησιού μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, προετοιμάζουμε το επόμενο θέμα που θα ανοίξει τον δεύτερο κύκλο παρουσιάσεών μας.

Υ.Γ. Μετά το Δελτία Τύπου και τη συκοφάντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, περιμέναμε εκπροσώπους του Δήμου να αντικρούσουν επί του πρακτέου την υποτιθέμενη "παραπληροφόρηση". Δυστυχώς για τη δόξα της "αλήθειας", δεν συνέβη. Ας το ελπίσουμε σε επόμενη παρουσίασή μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου