Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ανοικτή Συνέλευση Κώμης - 11/12/2012

Η ομάδα "Δράση Πολιτών" συγκάλεσε στην Ενοριακή Αίθουσα της Κώμης την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 19:00 Ανοικτή Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων.

Η παρουσίαση

Αρχικά διαβάστηκε η διακήρυξή μας παρουσιάζοντας το ποιοί είμαστε και τους σκοπούς μας.

Παρουσιάσαμε την πρόταση της εταιρείας ΕΥΔΑΠ Νήσων προς το Δήμο Τήνου, για την παραχώρηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης του Δήμου στην εταιρεία.

Προβάλλαμε αποσπάσματα από το διεθνώς πολυβραβευμένο Ντοκυμαντέρ της ομάδας του Εξάντα "Πωλείται ζωή" που πραγματεύεται τον τρόπο λειτουργίας της Αγοράς Νερού στη Χιλή, όπου  αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνώς ιδιωτικοποιημένη αγορά νερού,  καθώς και τις επιπτώσεις της στο κοινωνικό σύνολο.

Στη συνέχεια παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και το τρέιλερ του Ντοκυμαντέρ Catastroika (των Αρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη) που παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων ανά τον κόσμο. Προσπαθήσαμε να αποδομήσουμε τα νεοφιλελεύθερα επιχειρήματα υπέρ των αποκρατικοποιήσεων,  παρουσιάζοντας τα μικρά οικονομικά οφέλη για το κράτος σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα κέρδη καθώς και την εγκληματικά λανθασμένη διαχείριση δημοσίων επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις των παρελθόντων ετών.

Έπειτα, παρουσιάσαμε την επιστολή της ΕΥΔΑΠ Νήσων προς τον Δήμο Τήνου με την οποία η εταιρεία ζητάει την 20ετή παραχώρηση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου, καθώς και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2011 για τη σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα.

Τέλος αναφερθήκαμε για την πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις και τα γεγονότα που οδήγησαν στην επανακρατικοποίησή τους.


Η συζήτηση

Στη συνέχεια ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με παρεμβάσεις από κατοίκους της περιοχής και της ομάδας μας.

Από την πλευρά της ομάδας μας προβάλλαμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει απευθυνθεί σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με την ίδια πρόταση για την μελέτη του συστήματος Ύδρευσης & Αποχέτευσης. Τονίσαμε μάλιστα πως ενώ προς το παρόν η ΕΥΔΑΠ Νήσων είναι θυγατρική της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. που τελεί υπό κρατικό έλεγχο, η μητρική εταιρεία βρίσκεται στη λίστα των εταιρειών προς αποκρατικοποίηση μέσα στο 2012 εταιρειών, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης.

Τέθηκε το θέμα της καταγραφής των Υδάτινων Πόρων. Από την πλευρά της ομάδας μας, υποστηρίξαμε την ανάγκη καταγραφής και ελέγχου των Υδάτινων πόρων για την ορθή διαχείρισή τους υπό τη βασική προϋπόθεση η διαχείριση να γίνεται από έναν δημόσιο τοπικό φορέα. Τονίσαμε πως το θέμα της καταγραφής δεν συνδέεται άμεσα με την πρόταση της ΕΥΔΑΠ Νήσων προς το Δήμο, χωρίς όμως να μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι διαφορετικό στο μέλλον υπό το πρίσμα της ασκούμενης κεντρικής πολιτικής.

Το σημαντικότερο γεγονός που προέκυψε ήταν η παρέμβαση της Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου η οποία μας ενημέρωσε πως σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το Δήμαρχο, αυτός την διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα απορρίψει την πρόταση της ΕΥΔΑΠ Νήσων, γεγονός που προκάλεσε σε όλους μας ανακούφιση και ελπίζουμε να το δούμε σύντομα στην πράξη.

Μαζί με αυτό ακολούθησαν παρεμβάσεις από κατοίκους για την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς Δήμου προς τους πολίτες για την πρόταση της ΕΥΔΑΠ Νήσων καθώς και για την μελέτη της. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις για την πρακτική του Δήμου, για το αν η πρόταση είναι προσβλητική και το ποιά στάση θα πρέπει να κρατήσουμε ως πολίτες σε απόπειρες παραχώρησης σε Ιδιώτες ενός κοινωνικού αγαθού.

Τέλος, τονίστηκε το γεγονός πως ακόμα και αν ο Δήμος απορρίψει επισήμως και αμετάκλητα την πρόταση, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν στο μέλλον πραγματοποιηθεί αντίστοιχη απόπειρα σε κεντρικό επίπεδο εξουσίας, παρακάμπτοντας ή και εξαναγκάζοντας νομικά το Δήμο να την αποδεχτεί. Πράγμα που σημαίνει πως όλοι μας πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.

Συμπεράσματα

Η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων στη Συνέλευση τάθηκε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των Υδάτων.  Γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας όπου βομβαρδιζόμαστε από πολιτικές και "δημοσιογραφικές" απόψεις περί της αναγκαιότητας ιδιωτικοποίησης δημοσίων υποδομών καθώς και αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως το νερό.

Η Κυβέρνηση προωθεί μέσα στο 2012 την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα νερά της Αθήνας αλλά και όσων νησιών συμφωνήσουν στην πρόταση της ΕΥΔΑΠ Νήσων. Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν ένα βροντερό ΟΧΙ σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα.

Απολογισμός

Η ανταπόκριση του κόσμου της περιοχής της Κώμης στο κάλεσμά μας ήταν μεγάλη. Πέρα όμως από αυτό, το πιο ενθαρρυντικό γεγονός ήταν τα συμπεράσματα της Συνέλευσης που αναφέρθηκαν παραπάνω. Γεγονός που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, παρουσιάζοντας θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής  και δίνοντας στους απλούς πολίτες τη δυνατότητα να σκεφτουν και να εκφραστούν ελεύθερα δημόσια μέσω Ανοικτών Συνελεύσεων.

Ακόμα και αν ο Δήμος απορρίψει τελεσίδικα την παρούσα πρόταση της ΕΥΔΑΠ Νήσων, η ανάγκη αντίδρασης στην Ιδιωτικοποίηση των Υδάτων δεν σταματά. Άλλωστε η Ιδιωτικοποίηση των Υδάτων αποτελεί ένα θέμα που αφορά όλη την Επικράτεια της Χώρας μας και κανένας μας δεν μπορεί να ξέρει αν ως κάτοικος της Τήνου θα το ξαναβρεί μπροστά του αύριο με άλλη μορφή.

Η "Δράση Πολιτών" θα πραγματοποιήσει Συνελεύσεις με το συγκεκριμένο θέμα και σε άλλες περιοχές του νησιού. Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσουμε την επόμενη Συνέλευσή μας.

Σημείωση: Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο για όποιον το επιθυμεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου