Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Μια παροιμία για τις εκλογές

 Δύο εβδομάδες μένουν για τις πολυσυζητημένες εκλογές. Δημοσκοπήσεις δημοσιοποιούνται, προεκλογικές ομιλίες αναμεταδίδονται, πρόσωπα εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Κάποιοι μιλούν για εκπλήξεις άλλοι για αδιέξοδα, κάποιοι μας τρομοκρατούν άλλοι χαϊδεύουν τα αυτιά μας. Ο «γύφτικος» χορός καλά κρατεί κι εμείς τον χορεύουμε σαν τις αρκούδες, ψάχνοντας ποιον «γύφτο» θα επιλέξουμε για να μας βαράει το ντέφι.


Είναι αλήθεια ότι προτιμούμε να μισθώνουμε κάποιον για να αποφασίζει για μας αντί να αποφασίζουμε εμείς για τους εαυτούς μας. Πληρώνουμε γιατρούς για να αποφασίζουν τι φάρμακα θα παίρνουμε, διαιτολόγους για να αποφασίζουν ποιες τροφές θα τρώμε, συμβούλους για να μας συμβουλέψουν σε ποια σχολή είναι καλύτερο να φοιτήσουμε, δικηγόρους για να μας υποδείξουν πως συμφέρει να κινηθούμε νομικά και ούτω καθεξής. Φυσικό είναι να το κάνουμε όταν γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που επιλέγουμε έχουν τις γνώσεις που απαιτεί η κάθε απόφαση και προπαντός ότι εφόσον πληρωθούν θα αποφασίσουν για το δικό μας καλό.

Ας παρομοιάσουμε τον Έλληνα με έναν ασθενή ο οποίος πάσχει από ένα σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας. Χρόνια και χρόνια πληρώνει δύο γιατρούς για να τον παρακολουθούν και να τον θεραπεύσουν. Καταλαβαίνει όμως ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί απλώς τσεπώνουν τα χρήματα, χρυσώνουν το χάπι και προσπαθούν να εμφανίσουν κάποιες περιόδους ανάκαμψης της υγείας ως δικό τους επίτευγμα ενώ αντίθετα κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την τελική επιδείνωση της κατάστασης. Έρχεται λοιπόν η ώρα που ο ασθενής αποφασίζει να αλλάξει γιατρό για πρώτη φορά στη ζωή του, μιας και αισθάνεται ότι η υγεία του έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, ο άνθρωπος αυτός που δεινοπάθησε τόσα χρόνια από τους κλέφτες γιατρούς, δεν θα πρέπει τώρα να επιλέξει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή αυτόν που θα πάρει την ζωή του στα χέρια του στο εξής; Δεν θα πρέπει να ρωτήσει δεξιά και αριστερά ποιοι είναι οι άλλοι γιατροί που υπάρχουν; Δεν θα πρέπει να ψάξει εξονυχιστικά για το ποιόν τους; Τι σκοπεύουν να κάνουν με το πρόβλημά του; Τι έχουν κάνει στο παρελθόν; Τι μεθόδους χρησιμοποιούν; Με ποια νοσοκομεία συνεργάζονται ή συνεργάστηκαν; Ο καθένας από αυτούς σίγουρα θα παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον καλύτερο επιστήμονα και τις μεθόδους του ως αδιαμφισβήτητα αποτελεσματικές, είναι όμως δυνατόν να λένε όλοι αλήθεια;

Μετά τις 6 του Μάη, κάποιος θα διοριστεί να λαμβάνει αποφάσεις για την ζωή σας και την ζωή των παιδιών σας. Προσέξτε πολύ ποιον θα διορίσετε. Μην μένετε στις ομιλίες, στις προγραμματικές δηλώσεις, στις τηλεοπτικές ή διαδικτυακές εμφανίσεις και στα debates. Μην εμπιστεύεστε κανέναν με κλειστά μάτια. Ψάξτε όσο περισσότερο μπορείτε για να εξακριβώσετε ποιοι είναι οι άνθρωποι που ζητούν την ψήφο μας. Διασταυρώστε πληροφορίες και εξαντλήστε κάθε πηγή. Τόσα χρόνια «καήκαμε απ’ τον χυλό», τώρα πρέπει να «φυσάμε και το γιαούρτι».

 

Πέτρος Κουσουνάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου