Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ελεύθερος ή ήσυχος

Το θέατρο το έχουμε ξαναδεί. Η τρόικα της συγκυβέρνησης δήθεν πιεζόμενη από ΕΕ και ΔΝΤ ετοιμάζεται να πάρει άλλο ένα πακέτο μέτρων, που σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. Μέτρα προς το παρόν αξίας 11,5 δις € που στοχεύουν πάλι τους πιο αδύναμους της κοινωνίας, την ίδια ώρα που προωθούν πάσης φύσεως δωράκια προς τους ισχυρούς.


Να θυμηθούμε τις εξαφανισμένες λίστες μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία; Το χάρισμα της Αγροτικής Τράπεζας (μαζί με την υποθηκευμένη αγροτική γή) στην Πειραιώς; Το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗ σε επιχειρηματικό όμιλο που της χρωστάει; Το επερχόμενο ξεπούλημα κερδοφόρων οργανισμών όπως το ΤΤ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ σε ντόπια και ξένα συμφέροντα; Το ότι πάνω από το 95% των δανείων από την τρόικα πηγαίνουν στους τραπεζίτες, φορτώνοντας σε μας την υποχρέωση αποπληρωμής τους; Το χάρισμα στους ντόπιους ισχυρούς του δημοσίου πλούτου, όπως οι δρόμοι, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Ελληνικός Χρυσός; Τα 48 δις φόρων που χρωστάνε 23.000 πρόσωπα τα οποία το ίδιο το κράτος παραδέχεται πως “αδυνατεί” να εισπράξει, νομοθετώντας κατασχέσεις για απλήρωτους φόρους από 300€; Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των πλουσίων; Ή μήπως τις εκπτώσεις στο “χαράτσι της ΔΕΗ” για επιχειρηματικούς κολοσσούς;

Και ενώ παραδίδουν τη γή και το ύδωρ σου σε ντόπιους και ξένους ισχυρούς, η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ έχουν και ένα ακόμη μέτρο στην ατζέντα τους: “την προώθηση του φασισμού”. Εγκληματικές ομάδες κάνουν την εμφάνισή τους άφοβα ενώ η Δικαιοσύνη κάνει πως δεν τις βλέπει, η αστυνομία πολλές φορές τις υποστηρίζει και τα ΜΜΕ τις διαφημίζουν. Σου πουλάνε έναν εντελώς ψεύτικο πατριωτισμό και την τυφλή υποταγή σε σύμβολα ερμηνεύοντάς τα εντελώς αντίθετα από τις πανανθρώπινες αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού. Θεωρίες που ευθύνονται για τις πιο μαύρες σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας. Θεωρίες που προσπαθούν να σε ταΐσουν με εθνικισμό, για να μην βλέπεις αυτούς που σου κλέβουν το ψωμί. Στόχος τους να διχάσουν τους εξαθλιωμένους για να στραφούν ο ένας απέναντι στον άλλο, δημιουργώντας την κατάσταση που ονειρεύεται κάθε στυγνός εκμεταλλευτής: «διαίρει και βασίλευε».

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, πρέπει όλοι μας να επανεξετάσουμε τη θέση και την πράξη μας. Θα σκύβουμε το κεφάλι στις πολιτικές που κλιμακώνουν την εξαθλίωσή μας; Θα παραμυθιαζόμαστε για την εξαθλίωσή μας που δήθεν “θα σώσει τη χώρα”, ενώ βλέπουμε πως αυτή παραδίδεται σε κάθε λογής ντόπια και ξένα αρπακτικά; Θ' αφήνουμε το χέρι των πουλημένων να μας χτυπά συγκαταβατικά στην πλάτη; Θα κλείνουμε τα μάτια στην εξαθλίωση του διπλανού όταν το καθεστώς σκόπιμα θα μας πετάει ψίχουλα για να σιωπήσουμε; Θα ορμάμε σα θηρία της ζούγκλας ν' αρπάξουμε τα ψίχουλα του διπλανού όταν άλλοι κάνουν φαγοπότι με το βιός μας;

Κάθε τέτοια θέση, οδηγεί μαθηματικά σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση. Μόνη λύση στο αδιέξοδο είναι η αλληλεγγύη και οι αγώνες. Όχι για να γίνουμε οπαδοί νέων επίδοξων σωτήρων, αλλά για να πιέσουμε και να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής, όπως επιβάλλει η έννοια της Δημοκρατίας. Ο Θουκυδίδης είχε πει ξεκάθαρα: πρέπει να διαλέξετε: Ελευθερία ή ησυχία. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Σήμερα είναι η δική μας σειρά μας να απαντήσουμε στο ίδιο δίλλημα:

 

Θέλουμε την Αξιοπρέπεια της Ελευθερίας ή τη δουλεία της ησυχίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου