Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Φυλλάδιο - Σάββατο 15/12/2012

Το παρακάτω φυλλάδιο μοιράστηκε στη χώρα της Τήνου στις 15 Δεκεμβρίου 2012

------------------------------------------------------------------------------------

Ποιος είναι ο τηνιακός «Άγιος» Πρεβέζης;    Τήνος, 15 Δεκεμβρίου 2012

Ο Στυλιανός Κορνάρος, τον οποίο τιμά αύριο Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 η μητρόπολη Σύρου-Τήνου κλπ. και η διοικούσα επιτροπή του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 1979 με το προσωνύμιο «Άγιος» Πρεβέζης. Ήταν η χρονιά που ξέσπασε το ροζ σκάνδαλο για τις ερωτικές συνευρέσεις του μητροπολίτη με παντρεμένες γυναίκες, για το οποίο και καθαιρέθηκε από την θέση του στη μητρόπολη, από την τότε ιερά σύνοδο. Κατά τη διάρκεια ερευνών για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξαν δηλώσεις ανθρώπων της εκκλησίας περί διευκολύνσεων και διορισμών στο δημόσιο ή σε τράπεζες, των γυναικών με τις οποίες συνευρισκόταν ο ιερέας.


    Ο «Άγιος» Πρεβέζης, όμως, εκτός από επιρρεπής στις σαρκικές απολαύσεις, ήταν επίσης ένας ακροδεξιός αντικομμουνιστής, ένας χουντικός αρχιερέας, μέλος της «αριστίνδην» διορισμένης ιεράς συνόδου από τη χούντα των συνταγματαρχών, ένας στρατιωτικός ιερέας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μακρονήσου μετά τον εμφύλιο. Σύμφωνα με καταγγελίες κρατουμένων, συμμετείχε ενεργά στις ομάδες των βασανιστηρίων και δε δίσταζε να απειλεί ακόμη και με πιστόλι τους κρατούμενους. Επιπλέον, κατέδιδε τα όσα του εκμυστηρεύονταν οι κρατούμενοι κατά το μυστήριο της εξομολόγησης στους διοικητές του στρατοπέδου. Επισκεπτόταν επίσης το στρατόπεδο της Γυάρου μαζί με άλλους ιερείς οι οποίοι επιτίθονταν λεκτικά, περιέπαιζαν και απειλούσαν τους κρατούμενους ακόμη και με θάνατο.

    Σήμερα, με την έξαρση του εθνικισμού και του φασισμού στην Ελλάδα αλλά και στην Τήνο, θεωρούμε τουλάχιστον προκλητικές της εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον άνθρωπο αυτό τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του. Είναι γνωστό ότι σε αντίθεση με άλλους μητροπολίτες της Ελλάδος, ο μητροπολίτης Σύρου και Τήνου Δωρόθεος Β’ δεν έχει πάρει θέση απέναντι στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής, παρά τις ερωτήσεις που του έχουν γίνει. Ίσως αυτές εδώ οι εκδηλώσεις να αποτελούν απάντηση.

    Γνωστοποιούμε επιπλέον ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια μιας ανάγλυφης προτομής του εκλιπόντος την οποία, φιλοτέχνησε τήνιος καλλιτέχνης, με δαπάνες της μητρόπολης. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές κόστος του έργου όμως σίγουρα τα χρήματα αυτά όσα και να είναι, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το φιλανθρωπικό έργο της μητρόπολης.

    Καλούμε την δημοτική αρχή και όλους τους πολίτες της Τήνου να αποδοκιμάσουν τις εκδηλώσεις αυτές και να μη συμμετέχουν. Αν σήμερα τιμούμε έναν εθνικιστή και φιλοδικτατορικό μητροπολίτη που δεν είναι πλέον στη ζωή, αύριο πως θα συμπεριφερθούμε στους ζωντανούς εκπρόσωπους του εθνικισμού, του φασισμού και του ναζισμού;

logo

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου