Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Κάλεσμα στον Παντελή Θαλασσινό

Παντελής Θαλασσινός


To προσεχές Σάββατο, 21 Νοεμβρίου, ο Παντελής Θαλασσινός - ο γνωστός, σε όλους μας, καλλιτέχνης του «έντεχνου» χώρου - θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ Ούτι, που οργανώνει το Kalman Sultanik Confederation House της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ενωμένων Σιωνιστών (World Confederation of United Zionists), στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Ο Σιωνισμός, παρ’ ότι διατείνεται ότι αποτελεί εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα για τους εβραίους, στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία αποικιοκρατική πρακτική, υπεύθυνη για την εθνοκάθαρση των Παλαιστίνιων, μιας και δημιούργησε ένα κράτος σε μια χώρα που οι κάτοικοί της, ήταν στη μεγάλη τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι, εκτοπίζοντάς τους, καταπιέζοντάς τους και δολοφονώντας τους, ακόμα και σήμερα. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ενωμένων Σιωνιστών, μετά την εθνοκάθαρση την οποία έχουν υποστεί οι Παλαιστίνιοι, καλεί σε μετανάστευση στο Ισραήλ τους εβραίους όλης της γης, ενώ απαγορεύεται στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες η επιστροφή στην πατρίδα τους και όσοι έχουν μείνει εκεί τελούν υπό εκτόπιση.

Το φεστιβάλ επιχορηγείται από την Ισραηλινή κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Δήμο της υπό Ισραηλινής κατοχής Ιερουσαλήμ, και άλλους θεσμούς που συνεργούν σε πρακτικές του σκληρού αυτού καθεστώτος που αντιβαίνουν στη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο «Δήμος της Ιερουσαλήμ» έχει συνεργήσει στα πιο βίαια κεφάλαια εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων πολιτών της Ιερουσαλήμ από το 1967. Η Ισραηλινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη συνεχή και εντατική αποικιοκρατική επίθεση εναντίον των Παλαιστίνιων από τον θανάσιμο αποκλεισμό της Γάζας, τον εκτοπισμό χιλιάδων Παλαιστίνιων από την Κοιλάδα του Ιορδάνη και άλλες ευρύτερες περιοχές της Δυτικής Όχθης, τον εμπρησμό τζαμιών με απόλυτη ατιμωρησία, και την ενίσχυση του Απαρτχάιντ ψηφίζοντας ρατσιστικούς νόμους που εξαλείφουν την ταυτότητά και την ίδια την ύπαρξη των Παλαιστινίων.

Ο οργανισμός που διοργανώνει το φεστιβάλ, φαινομενικά προβάλλει τη «συνύπαρξη» προσφέροντας τη σκηνή του και σε Άραβες καλλιτέχνες, αποφεύγοντας να τους ονομάσει ως αυτό που είναι, δηλαδή Παλαιστίνιους. Με τον τρόπο αυτό, αρνείται στους Παλαιστίνιους το πιο ταπεινό αίτημα να είναι ένας λαός σαν όλους τους άλλους. Αποσιωπά και ακυρώνει τον πολιτισμό και την παράδοση του λαού αυτού. Ενός λαού που αγωνίζεται και αντιστέκεται με κάθε μέσο - όπως δικαιούται να κάνει - και έχει ανάγκη από την υποστήριξη όλου του κόσμου. Ένας από τους τρόπους αντίστασης, τον οποίο έχουν προτείνει 170 παλαιστινιακές οργανώσεις, με κάλεσμά τους προς τους πολίτες της διεθνούς κοινότητας, είναι να συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ, βασισμένο στα πρότυπα της διεθνούς εκστρατείας μποϋκοτάζ ενάντια στο καθεστώς Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής.

Εμείς, ως Δράση Πολιτών Τήνου, αγωνιζόμενοι για την ανατροπή κάθε πολιτικής που εκμεταλλεύεται τους λαούς και οδηγεί στην εξαθλίωσή τους, συμμετέχουμε στην εκστρατεία μποϊκοτάζ ενάντια στο καθεστώς Απαρτχάιντ του Ισραήλ, όχι γιατί νομίζουμε ότι είναι το μόνο ρατσιστικό και καταπιεστικό καθεστώς στον κόσμο, αλλά γιατί ανταποκρινόμαστε στην έκκληση των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων και καλούμε τον Παντελή Θαλασσινό να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε ένα Φεστιβάλ που δημιουργήθηκε από ένα ιμπεριαλιστικό, φασιστικό καθεστώς, για να προωθήσει και να ωραιοποιήσει την «εικόνα» του στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι. Με τη συμμετοχή του, στο Φεστιβάλ Ούτι, ο Παντελής Θαλασσινός, ένας καλλιτέχνης που έχει αυτοπροσδιοριστεί ως εχθρός του ιμπεριαλισμού, θα στείλει το μήνυμα ότι αγνοεί την Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Πολιτιστικό και Ακαδημαϊκό Μποϋκοτάζ και το κάλεσμά της «Ας Μποϋκοτάρουμε το Φεστιβάλ Ούτι της Ιερουσαλήμ – ενσάρκωση του Σιωνιστικού πολιτιστικού ιμπεριαλισμού» και συναινεί με τον εχθρό του. Το μήνυμα ότι αντιτάσσεται στο προπύργιο της πραγματικής αλληλεγγύης και ισότητας μεταξύ των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου