Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αλληλεγγύη

Τι σημαίνει αλληλεγγύη. Πως βιώνεται για τον άνθρωπο που θέλει να έρθει κοντά με τον άλλο. Γιατί αυτή η ανθρώπινη ανάγκη είναι μία πολιτική πράξη. Και τέλος, τι διαφορά έχει από την ελεημοσύνη ή αλλιώς τη φιλανθρωπία του ισχυρού που πετάει ένα ξεροκόμματο στον αδύνατο.

Η πολιτική της χροιά

Ένα κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης είναι σαφώς κίνημα με πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν στοχεύει στη φιλανθρωπία, αλλά στην ανάπτυξη νέων μορφών λαϊκής συλλογικότητας και κινητοποίησης, με διακηρυγμένη την αντίθεσή του στην κυρίαρχη πολιτική που μας οδηγεί στην οικονομική και ηθική εξαθλίωση. Κίνημα το οποίο θα στήριζε τις δεσπόζουσες πολιτικές ή την φασιστική λογική της Χρυσής Αυγής θα εναντιονόταν στον στόχο του. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μετατραπεί σε πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ εκπροσώπων κομματικών σχηματισμών, κάτι που θα το οδηγούσε σε βέβαιη απομαζικοποίηση και αποτυχία. Κανένας πολίτης δεν μπορεί να αποκλειστεί από την διαμόρφωση ενός αναγκαίου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης. Η εξασφάλιση της ευρύτητας δεν σημαίνει την αποσιώπηση της ευθύνης των πολιτικών δυνάμεων, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί με αποκλεισμούς λαϊκών ανθρώπων.


Στόχος του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης είναι να μην στερηθεί κανείς το καθημερινό φαγητό, τα ρούχα και τα παπούτσια, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, την βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την παιδεία καθώς και την διασκέδαση μέσα από την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πρωτίστως όμως υπενθυμίζει ότι η ικανοποίηση όλων αυτών των βασικών ανθώπινων αναγκών είναι στην ευθύνη της πολιτείας και διεκδικεί με συνεχή δράση την πραγματοποίησή τους.

Δεν είναι ελεημοσύνη ή φιλανθρωπία

Αλληλεγγύη σημαίνει «ο ένας πλάι στον άλλον», η έννοια δεν χωράει ανισότητες και ιεραρχίες. Μέσα της δεν υπάρχει κανένας ελεήμων πλούσιος και κανείς φτωχός επαίτης. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που στηρίζουν ο ένας τον άλλον, όλοι. Αυτός που έχει ανάγκη δεν ντρέπεται, γιατί ξέρει πως την επόμενη στιγμή θα προσφέρει και εκείνος. Αυτός που προσφέρει δεν το κάνει για να προβληθεί, το κάνει γιατί νοιάζεται για τον συνάνθρωπο, γιατί γνωρίζει πως δρα για το συνολικό συμφέρον. Ο δέκτης γίνεται δότης, ο δότης γίνεται δέκτης, κι όλοι μαζί γινόμαστε φίλοι, γινόμαστε άνθρωποι, γινόμαστε ένα.
Τι σχέση μπορεί να έχει η λέξη αυτή με τις δράσεις του μνημονιακού ΣΚΑΪ, των επωφελούμενων διαφημιζόμενων SUPER MARKETS, της εκκλησίας με την αμύθητη περιουσία ή της επιλεκτικής Χρυσής Αυγής; 
Απέναντι στην φιλανθρωπία και στην ελεημοσύνη που δημιουργούν σχέσεις υποταγής, υποτίμησης και εξάρτησης αντιπαραβάλλουμε την αμεσότητα, την ισοτιμία και την αξιοπρέπεια της αλληλεγγύης. Όλοι μαζί μπορούμε, εμείς, χωρίς αυτούς.